Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Bitkisel Çözümler Nelerdir?
Makalede Neler Var
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Bitkisel Çözümler Nelerdir? Havaların soğuması ile birlikte yaşanan sağlık sorunlarının başında elbette boğaz ağrısı geliyor. Yediden yetmişe herkesin yaşayabileceği boğaz ağrısı için çözüm arayışında elbette en büyük yardımcımız bitkiler ve verdikleri şifa oluyor. O zaman sağlığınız için gelin birlikte en etkili şekilde boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtını keşfedelim.
Genelde boğaz ağrısının nedenleri arasında soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları başı çeker. Enfeksiyonlardan ileri gelen bu ağrılara, boğaza cisim takılması gibi nadir durumlar da neden olabilir. Kişi enfeksiyon durumunda özellikle yutkunduğunda batmayla karışık bir ağrı duyduğunu dile getirir. Yutkunma ağrısına eşlik eden ateşlenme ve genel ağrılar da enfeksiyonla karakterizedir. Ağrının tam nedeninin tespiti için aile hekimine başvurulması önerilir.
Boğaz Ağrısı Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Kişinin yutkunma ya da boğazda şişkinlikle birlikte gelen boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusunu yanıtlandırmadan önce, bazı dikkat edilmesi gereken kurallardan bahsetmemiz gerekir. Çünkü boğaz ağrısı kontrol altına alınmadığında enfeksiyon ilerleyebilir ve şikayetler ağırlaşabilir. Bu sebeple bazı özel yöntemlere ek olarak gün içinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekecektir.
- Gün içindeki su başta olmak üzere toplam sıvı tüketimini arttırın.
- Sigara içilen ya da havası kirli mekanlardan uzak durmaya çalışın.
- Evi sık sık fazla kimyasal kullanmaksızın, tozlanmaya izin vermeden temizleyin.
- Kumaşlara uygun deterjan kullanmaya dikkat ederek, çamaşırları yıkayın.
- Boğazın irrite olmasını engelleyebilecek gargara, sprey ve pastil gibi yardımcı ürünlerden destek alın.
- Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler ve içecekler tüketmekten kaçının.
- Pilav, makarna, püre gibi yutması kolay olan yiyecekler tercih etmeye çalışın.
- Gece yattığınız odanın nem ve kuruluk dengesi iyi olmalıdır. Bunun için kaloriferin ya da elektrik sobasının üzerine, çalıştığı saatlerde kaynar su koyup bekletebilirsiniz.
Bilindiği gibi boğaz ağrısının en yaygın nedenleri virüs ve bakteri gibi enfeksiyon etmenleridir. Bu mikrobik nedenli enfeksiyonlar akut faranjit olarak adlandırılır. Ancak her ne kadar genel bir adlandırma içerisinde değerlendirilseler de virüsün ve bakterinin neden olduğu ağrılar farklı şekillerde tedavi edilir. Özellikle antibiyotik tedavisi, yalnızca bakteriler için uygun görülür.
Elbette sinüs tıkanması, akciğer akıntısı gibi dolaylı olarak boğazda ağrı nedeni olabilecek enfeksiyonlarınız olabilir. Bu gibi durumlar arasındaki farkın tanı alması için doktorunuzla görüşmeniz şarttır.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Evde uygulayabileceğiniz birkaç küçük taktik sayesinde boğaz ağrısının oldukça kısa sürede geçirilmesi mümkündür. Boğaz ağrısı için bitkisel çözümler olduğu gibi alışkanlıklarınızdaki birkaç küçük değişiklikle de birkaç gün, hatta belki bir gün içerisinde ağrılarınızı kontrol altına alabilirsiniz.
Öncelikle boğazı yumuşatmak için çayınıza bal eklemeyi deneyin. Balın yumuşak dokusu aynı zamanda tahriş olan boğazı korumaya yardımcı olacaktır.
Her ne kadar boğaz ağrısına bitkisel çözüm olarak sayamasak da doğal bir yöntem olduğu kesin olan tuzlu suyu da deneyebilirsiniz. Hem mikropları öldürmeye hem de şişkinlikleri azaltmaya yardımcı olan tuzlu suyu, evde ılık su ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir bardak ılık su içerisine bir çay kaşığı tuz eklemeniz ve gün içinde her 3 saatte 1 ağız gargarası olarak kullanmanız yeterlidir.
Nefesi tazelemekle kalmayıp şişkinliği kontrol altına almaya da yardımcı olacak bir diğer yöntem nane spreyi kullanmaktır. Boğaz ağrısı için doğal çözüm olarak naneyi kullanmak, hem bakteri hem virüsleri yok etmeye de yardımcı olur.
Tuzlu su gargarasına bir diğer alternatif de karbonatlı sudur. Kabartma tozu tıpkı tuz gibi bakterileri öldürür diyemeyiz ancak karbonatın da mantarları öldürmede daha etkili olduğunu bilmelisiniz. Bunun için 1 su bardağı ılık su içerisine yarım çay kaşığı tuz ilave edebilirsiniz.
Sağlığa faydaları ile bildiğimiz çemen otu boğaz ağrısına hangi bitki iyi gelir sorusunun bir diğer yanıdır. Çemen otunun tohumunu direkt yiyebilir, çay olarak tüketebilir ya da yağını kullanabilirsiniz. Tahrişin yanı sıra hem bakteri hem mantarları öldürüyor olması da bu bitkinin önemli bir marifetidir.
Asırlardır ağrılar üzerinde kullanılan bir diğer bitki olan meyan kökü, bilimin de onayladığı üzere boğazın tahriş ve ağrısını azaltmak için gargara olarak kullanılabilecek bir diğer bitkidir.
Elma sirkesinin hangi konuda faydasını görmedik ki? Ne zaman bitkisel ve doğal çözümlerden bahsetsek, sorun ne olursa olsun elma sirkesi imdadımıza yetişiyor. Bakterilerin yayılmasının önüne geçmek ve boğazın mukus katmanının korunmasına yardımcı olmak adına elma sirkesini suyla seyrelterek tüketebilirsiniz. Ancak birkaç saat aralıkla tükettiğiniz sirkenin üzerine, midenizi korumak adına bol su içmeyi unutmayın.
Boğaz iltihabına ne iyi gelir sorusunun en efektif, en bilinen yanıtlarından bir diğeri de sarımsak. İçerisinde bulunan alisin isimli madde sayesinde doğal bir antibiyotik olan sarımsak, düzenli tüketildiğinde ise henüz ilerlemeden virüslerin önüne geçebiliyor.
Boğaz ağrısına ne iyi gelir evde tedavi için ne denenebilir gibi soruların pratik bir yanıtı da acı biber. Acı biberin içerisindeki kapsaisin, ağrıları algılayan reseptörleri bloke ettiğinden genel olarak ağrıları rahatlatmada oldukça etkilidir.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkisel Çaylar Nelerdir?
Boğazımız ağrıdığı dönemlerde fazla sıcak olmayan içecekler tüketmek gerektiğinden bahsettik. Ancak uygun sıcaklıkta tüketildiğinde boğazı nemlendirme ve hassas dokusunu koruma konusunda bitkisel çaylar oldukça güvenilir ilaçlardır. Özellikle bal ile tatlandırılan bu çaylar ağrılar üzerinde mucize etkiler gösterebilmektedir.
- Papatya çayı: İltihap sökme, boğazın mukozasını koruma, hücreleri mikroplardan koruma gibi görevleri ile mutlaka papatya çayı, boğaz ağrısında denenecek çaylardandır.
- Adaçayı: En doğal tedavilerden biri olarak kabul edilen hatta bu yönüyle antik dönemde dahi kullanılan adaçayı, boğazın iç kısmını kaplayarak tıpkı bir kalkan gibi koruyacaktır. Adaçayı içmekten hoşlanmayanlar, birkaç tutam kuru adaçayı bitkisini çiğneyip sonra tükürmeyi de deneyebilirler. Böylece boğaz enfeksiyonunun neden olduğu ağız kokusu da önlenebilir.
- Rezene: Boğaz ağrısına evde tedavi için kullanabileceğiniz rezene, aynı zamanda balgam söktürme etkisine de sahiptir.
- Nane: Soğuk algınlığının neden olduğu ağrıları önlemede kullanabileceğiniz nane, dezenfekte etme özelliği ile de iyileşmeyi destekler.
Siz de boğaz ağrısına ne yapılır sorusuna verdiğimiz yanıtları deneyebilir, sorularınızı ve kendi deneyimlerinizi de bizlerle paylaşabilirsiniz.