Karaciğer Yağlanması Diyeti Nasıl Yapılır? Karaciğer Yağlanması Diyet İle Önlenir mi?
Makalede Neler Var
Karaciğer Yağlanması Diyeti Nasıl Yapılır? Karaciğer Yağlanması Diyet İle Önlenir mi? 1980 senesi itibariyle bir hastalık olarak tanımlanmaya başlayan ve adından anlaşılabileceği üzere karaciğer çevresinde yağ hücrelerinin birikmesiyle gelişen karaciğer yağlanması diyet ile direkt ilişkili bir durumdur. Sizler için ihmal edilmemesi gereken bu durum karşısında uygulanabilecek örnek karaciğer yağlanması diyeti içeriğini paylaşıyoruz.
Karaciğer Yağlanması Nedir?
Karaciğerin çevresindeki yağ birikimi alkole bağlı veya alkolden bağımsız şekilde gelişebilen iki farklı türe sahiptir. Her iki durumda da karaciğerin en az %10’u yağ hücrelerden oluşmaktadır. Karaciğer Vakfı’nın yaptığı tespite göre kadınlarda haftada maksimum 7, erkeklerde ise maksimum 14 kadeh alkol tüketimi sınır olmakta, bu rakamların üstüne çıkılması halinde karaciğer yağlanması riski görülmektedir. Ayrıca alkolden bağımsız şekilde gelişebilen yağlanmanın ardında ise pek çok neden yer alabilmektedir. Tip 2 diyabet hastalarının ortalama %62’sinde, kolesterel hastalarının ise %50’sinde karaciğer yağlanmasının primer soruna eşlik ettiği görülmektedir. Ayrıca obezite, metabolik sendrom ve kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarının da karaciğerdeki yağ oranıyla yakından ilgisi olduğu görülmektedir.
Hastalıklar kadar yaşam şekli, bağırsak sağlığı ve genetik etmenlere de bağlı olarak gelişebilen karaciğer yağlanması beslenme ile direkt olarak ilişkilendirilen ve önlenmesi kadar tedavisinde de diyete dikkat etmeyi gerektiren bir hastalıktır.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?
Genellikle belirti vermeksizin ilerleyen bu tehlikeli durumun bazı yan etkileri şu şekilde:
- Halsizlik
- Mide bulantısı
- Karın sağ üst tarafında ağrı
- Huzursuz ruh hali
- AST ve ALT değerlerinin yüksek olması
Karaciğer Yağlanması Diyeti Nasıl Yapılır?
Alkol tüketimiyle ilişkili yağlanmanın ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle temel neden olan alkole son verilmesi gerekmektedir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması için diyet ile durumun kontrol altına alınmasına öncelik tanınmakta, ilaç kullanımı ile karaciğerin daha çok yorulmasından kaçınılmaktadır. Pek çok bilimsel araştırma insülin direnci, obezite, diyabet gibi hastalıkların tedavisinde takip edilen beslenme biçimlerinin karaciğerin yağ düzeyini kontrol etmek için de kullanılabileceğini göstermektedir.
Karaciğer yağlanması için diyet önerisi içerisinde antioksidan bileşenler, kompleks karbonhidratlar ve faydalı yağlar bir arada bulunmalıdır. Hücresel boyuttaki hasarla mücadele eden antioksidanlar insülin direncine ve enfeksiyonlara karşı yarar sağlarken bahsedilen bu beslenme şekli Akdeniz diyeti ile ilişkilendirilmektedir. Karaciğer yağlanması diyet listesi içerisinde bolca taze sebze ve meyve yer almalı, bakliyat çeşitleri, tam tahıl mamulleri ve sağlıklı yağ türleri de bu besinlere eşlik etmelidir.
Karaciğerinde yağlanma sorunu yaşayan pek çok kişide insülin direncinin de olduğu gözlemlenmekte, vücudun yeterince insülin salgılayamadığı ve kanda glikozun biriktiği bu durumda omega – 3 yağ asitlerinin alınması önem kazanmaktadır. Keten tohumu, bazı balık türleri, ceviz ve bitkisel yağlar bu yağ asitleri bakımından zengin olmakta, zeytin, fındık, avokado ve yeşil yapraklı sebzeler de insülin hassasiyeti için önem arz etmektedir.
Karaciğer Yağlanması Diyeti İçin Hangi Yiyecekler Yasaktır?
- Alkol kesinlikle tüketilmemelidir.
- Rafine şekerden ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı, ek olarak gazlı içecek ve hamur işleri de mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.
- Beyaz ekmek, makarna ve pirinç tüketilmemelidir.
- Kızartma ve salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Karaciğer Yağlanması Diyet Listesi
Ortalama vücut ağırlığı 65-70 kg. olan bir bireyin uygulayabileceği örnek karaciğer yağlanması diyet listesi sizler için aşağıda verilmiştir. Ancak beslenmenin son derece hassas bir konu olduğu bu hastalık karşısında kendi boy, yaş ve kilo değerlerinize uygun bir diyet talep etmek için doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz:
Kahvaltı:
- 1 bardak yağsız süt
- 3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
- 2 ince dilim ananas veya 1 adet muz
- 2 adet ceviz
Ara öğün:
- 1 fincan yeşil çay
- 8 adet badem
Öğlen:
- 1 porsiyon kuru fasulye yemeği
- 1 bardak ayran
- Yeşil salata
- 1 ince dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün:
- 1 dilim yarım yağlı beyaz peynir
- 1 adet galeta
Akşam:
- 1 porsiyon etli veya tavuklu sebze yemeği
- 1 kase yağsız yoğurt
- Yeşil salata
- 1 ince dilim tam buğday ekmeği
Gece:
- 1 porsiyon meyve
Vermiş olduğumuz örnek program karaciğer sağlığını geliştirmek için verilebilecek örnek bir program olmakla birlikte elbette bu listede kişinin durumuna ve değerlerine özgü olarak değişiklikler uygun görülebilir. Siz de böyle bir durumla karşı karşıya olmaz halinde diyetisyeniniz ile görüşme sağlayarak kendiniz için benzer bir beslenme programı isteyebilir, öncelikle insülin direnci gibi birincil bir rahatsızlığınız varsa bunu gidererek sonrasında karaciğer sağlığınızı koruyabilirsiniz.