Kulak Neden Kızarır? Çocuklarda ve Yetişkinlerde Kulak Kızarması
Makalede Neler Var
Kulak Kızarması Nedenleri ve Tedavileri Çevresel etmenlere açık ve karmaşık bir yapı olan kulakta her yaşta görülebilen kızarma sorununa genelde yanma hissi de eşlik etmekte, kulak kızarması nedenleri ise son derece değişken olmaktadır. Dış, orta veya iç kulakta meydana gelebilen ve her yaştan kişiyi etkileyebilen farklı durumlar kulak neden kızarır sorusunu gündeme getirmekte, cevaplar ise yazımızda açıklanmaktadır.
Kulak Kızarmasının Nedenleri Nelerdir
Kulaklara çevreden gelerek yerleşen bakteri ve virüsler kulağın tüm bölümlerini etkileyebilir; dış kulak iltihabı kulak kepçesini, orta kulak iltihabıysa östaki borusunu şişme ve sıvı oluşumuyla etkilerken kulağa su girmesiyle oluşan iltihaplar su çıksa dahi semptomların devam etmesine neden olur. Kadın veya erkeklerin kulakları neden kızarır sorunun yanıtı olabilecek bu durum genelde yüzme esnasında gerçekleşir. Ayrıca bu enfeksiyonun geliştiği kişiler ‘’yüzüm ve kulaklarım yanıyor’’ gibi ifadeler kullanmakta, kendiliğinden geçmeyen durumlarda antibiyotik tedavisi gerekmektedir.
Yaralanma Nedeniyle Kulak Kızarması
Darbe alma veya çarpma gibi fiziksel travmalar neticesinde kulakta yanma ve kızarma görülmesi son derece yaygındır. Yine böcek ısırması veya kazayla çizmek de aynı sorunlara neden olabilir. Kulak kanalına herhangi keskin uçlu bir cismin girmesi gibi yaralar zaman içinde yayılan etkiler gösterebilir ve tehlike arz eden işlerden kask takarak korunmanın önemli olduğunu hatırlatan bu gibi durumlarda doktor muayenesi gerekir.
Güneş NedeniyleKulak Kızarması
Kulak Yanması ve Kırmızı Kulak Sendromu Nedir?Kişiler muhtemelen güneşe çıkmadan önce çıplak derinin her santimine güneş kremi sürmek konusunda dikkatlidirler. Ancak konu kulaklar olunca genellikle gözden kaçırılan bir detaydır. Uzun süre UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra dış kulaklardaki yanma hissi görülürse, bu bir güneş yanığı olabilir. Acıyı, şişmeyi ve soyulmayı buz paketleriyle, aloevera jeliyle ve ağrı kesicilerle tedavi etmek mümkündür. Güneşe çıkarken kulaklara güneş kremi sürmek veya geniş kenarlı bir şapka takmak bu şikâyetlerin yaşanmasının önüne geçebilir.
Alerji NedeniyleKulak Kızarması
Sedef ve egzama gibi cilt hassasiyetiyle karakterize hastalıklarda kulak kanalını da kapsayabilecek şekilde dış kulakta bazı belirtiler görülmektedir. Bu durumlarda kulak kızarması neye işarettir sorusunun yanıtı ürtiker gibi alerji tipleri veya selülit benzeri bakteri menşeli cilt enfeksiyonları olabilir. Tedavi de sorunun nedenine bağlı değişeceğinden doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir.
SıcaklıkNedeniyleKulak Kızarması
Sıcak ve soğuğa karşı son derece hassas yapılardan biri olan kulaklar, ısı artışıyla kılcal damarların genişlemesi, yani vazodilatasyon sonucu kızarabilir. Elbette tam tersi olan soğuk havada kılcal damar daralması yanivazokonstriksiyon da aynı etkiye neden olur. Bu durumda genelde ısı artışı da görülmekte, kulak yanması nasıl geçer sorusunun yanıtı ise oda sıcaklığına geri dönmek kadar basit olmaktadır.
Duygular NedeniyleKulak Kızarması
Kişinin duygusal değişimlere karşı hassasiyet gösteren bir bünyesinin olması, direkt olarak kulak bölgesine yansıyabilir. Cildin aniden kızarması bu gibi durumlarda yalnızca kulaklarda değil, yüz geneli ve boyun çevresinde de görülebilir, utançtan öfkeye kadar pek çok duygu bu duruma neden olabilir. Duygu durumunun normale dönmesiyle birlikte oluşan belirti de normalleşir.
HormonlarNedeniyleKulak Kızarması
Menopoz gibi hormonal seviyelerde büyük değişimlerin yaşandığı dönemlerde bir kulağın sıcak bir kulağın soğuk olması gibi anormal durumlar yaşanabilir. Tiroid ve adrenal bezlerle ilişkili olan bu durumlar hormonal dengesizliğe bağlı gelişmekte, uygun tedavi ise doktor muayenesi gerektirmektedir.
Kulağın Kızarması Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Herhangi bir hastalık nedeniyle oluşan kulak kızarması genellikle yanmanın da eşlik ettiği, rahatsız edici bir tablo yaratır. Elbette çarpma ve kaza gibi travmatik durumlarda neden belirgindir, ancak bazı hastalıklar varlığında gelişen kulağın kızarması sorunu uzman tanısı gerektirir. İltihaplanmaya veya kızarıklık gibi görsel belirtilere neden olan durumlar şu şekildedir:
- Dış kulak iltihabı
- Orta kulak iltihabı
- Sinüs enfeksiyonları
- Diyabet
- Periferiknöropati
- Felç
- Güneş yanması
- Çıban
- Zona hastalığı
- Kulak mukusu birikmesi
- Multipl skleroz (MS hastalığı)
- Kraniyal sinir yaralanması
- Kimyasal madde etkisiyle yanma
- Mastoidit (Tümük iltihabı)
Çocuklarda Kulak Neden Kızarır?
Küçük yaşlarda en sık görülen problemlerden biri olan kulak enfeksiyonu, özellikle dış veya orta kulak enfeksiyonu şeklinde görülür. Kulak ve boğazı birleştiren kanalda yaşanan tıkanıklıklar bu duruma neden olabilmekte, çocuğu aşırı hassasiyet göstermesi, iştahının azalması ve ateşinin yükselmesi belirgin bulgulardan kabul edilmektedir.
Çocuğun burun ve ağız yapısı gelişim dönemi itibariyle kulak içine bakteri girişine müsait olabilmekte, bu nedenle emzirme pozisyonu gibi kriterler önemli olmaktadır. Şüpheli durumlarda ise direkt olarak doktorla görüşülmesi ve gerekli durumda antibiyotik tedavisine başvurulması önerilir.