Patlamış Mısır Kilo Yapar mı?
Makalede Neler Var
Patlamış Mısır Kilo Yapar mı? Özellikle sevgilimizle birlikte film izlerken yediğimiz ya da arkadaşlarımızla, ailemizle sinemaya her gidişimizde muhakkak aldığımız patlamış mısır; en sevdiğimiz atıştırmalıklar arasında yer alsa bile düzenli olarak tüketildiğinde kilo alımını tetikleyebiliyor.
Bol miktarda B1, B5, folat, fosfor, lif ve C vitamini içeren patlamış mısır; bileşenlerinde bulunan polifenoller sayesinde serbest radikallerin vücut hücrelerimize zarar vermesini önlüyor.
Ancak aşırı tuzla hazırlanmış patlamış mısır, vücudumuzda ödem oluşumuna yol açtığından belirli bir süre sonra kilo almamızı beraberinde getiriyor.
Patlamış mısır kilo yapar mı? başlıklı bu yazımızda patlamış mısırın besin değerlerine ve faydalarına da kısaca değinmek istiyoruz.
İşte, patlamış mısıra dair bilmeniz gereken ayrıntılar:
Patlamış Mısır Kaç Kalori?
Yalnızca 100 gramında yaklaşık 400 kalori bulunan patlamış mısır; kalorisi yüksek olan besinler arasında bulunuyor. Lakin tuzsuz ve az yağlı tüketildiğinde sindirim sistemimiz tarafından kolaylıkla sindirebiliyor. Bol miktarda lif içeren tuzsuz ve az yağlı versiyonu; yaklaşık 300 kalori içeriyor.
Yağsız, tuzsuz ve mikrodalga fırında patlatılan mısırın 100 gramı ise yalnızca ve yalnızca 70 kalori içeriyor.
Kısacası bu harika atıştırmalığı tüketmek istediğinizde evde kendiniz hazırlamanızı, tuz ve yağ ilavesiz olarak mikrodalga fırında pişirmenizi öneriyoruz.
Aksi halde gün boyu tüketim sonrasında ciddi anlamda kalori alabilirsiniz.
Patlamış Mısır Besin Değerleri:
Lif açısından harika bir kaynak olan patlamış mısırın 100 gramının besin değerlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- %7 oranında B1 vitamini
- %12 oranında B3 vitamini
- %18 oranında demir
- %36 oranında magnezyum
- %36 oranında fosfor
- %13 oranında bakır
- %56 oranında manganez
- %21 oranında çinko
- %9 oranında potasyum
Günlük magnezyum ihtiyacımızın yaklaşık %36 gibi büyük bir bölümünü karşılayan patlamış mısır; kaslarımızın ve kemiklerimizin güçlenmesine olanak tanıyor.
İçeriğinde yer alan çinko, potasyum, bakır, demir sayesinde kas ve kemik gelişimimizi destekliyor.
Lif açısından zengin olduğundan yağsız ve tuzsuz hali ile tüketildiğinde kabızlığa, mide şişkinliğine, gaza oldukça iyi geliyor. Sindirim sistemimizin daha hızlı ve aktif bir şekilde çalışmasına olanak tanıyor.
Patlamış Mısır Kilo Aldırır mı?
Yukarıda da değindiğimiz gibi patlamış mısırın kilo aldırması için mutlaka tuzlu ve yağlı bir şekilde tüketilmesi gerekiyor.
Aksi halde kilosuz ve yağsız haliyle diyette olan kişiler tarafından da gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Özellikle diyetisyenler, bir miktar patlamış mısırın ara öğün olarak tüketilmesini diyette olanlara öneriyor. Tok tutucu bir yönünün bulunması, lif açısından zengin olması, bu lezzetli atıştırmalığı diyet listelerinin olmazsa olmazı yapıyor.
Ancak diyet esnasında bu lezzetli atıştırmalığı tüketirken aşırıya kaçmamalı, ara öğünlerde yalnızca 1 su bardağı kadar tüketmelisiniz. Aksi halde gün boyu tüketime bağlı olarak, kilo alabilmeniz mümkün!
Patlamış mısır kilo yapar mı? sorusunu yanıtladıktan sonra yazımıza patlamış ve haşlanmış mısır kalori cetveli ile devam etmek istiyoruz.
Patlamış Mısır Kalori Cetveli:
Patlamış mısır tüketmeden önce mutlaka aşağıdaki kalori cetvelimize göz atmanızı öneriyoruz.
- 100 gram yağlı ve tuzlu: 410 kalori
- 100 gram yağsız: 186 kalori
- 1 su bardağı: 200 kalori
- 1 büyük tabak: 369 kalori
- 1 kase yağsız: 131 kalori
Bu lezzetli besini maksimum bir su bardağı olacak şekilde tüketmeli, gün içerisinde daha fazlasını tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız! Özellikle sinema, tiyatro vb. aktivitelerde yani dışarıda satın aldığınız çeşitlerinin yüksek oranda yağ ve tuz içerdiğini asla unutmamalısınız. Aksi halde kısa sürede en az birkaç kilo alabilirsiniz.
Patlamış Mısır Faydaları:
7’den 70’e hepimizin severek ve afiyetle tükettiği bu atıştırmalığın en önemli faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Kan şekerini dengeliyor
Antioksidan açısından oldukça zengin olan ve bol miktarda fiber içeren patlamış ve haşlanmış mısır; kan şekerini düşürüyor. İnsülini dengeleyerek, tip2 diyabete yakalanma olasılığınızı azaltıyor.
Az yağlı ve tuzsuz olarak diyabet hastaları tarafından tüketildiğinde diyabet tedavisine yardımcı oluyor.
- Kolesterolü düşürüyor
Kepekli tahıllar sınıfında değerlendirebileceğimiz tuzsuz ve yağsız patlamış ve haşlanmış mısır; kötü kolesterolü düşürüyor.
Böylelikle yüksek kolesterol seviyelerinin kalp krizi ve felce yol açmasını engellemiş oluyor.
Kalp ve damar sağlığınızı gözetmek adına haftada birkaç sefer bir avuç patlamış ve haşlanmış mısır tüketebilirsiniz.
- Sindirim sistemi sağlığını koruyor
Harika bir tam tahıl içeren besin olan patlamış ya da haşlanmış mısır; yüksek miktarda lif içeriyor.
Bu yönüyle de sindirim sistemimizi düzenliyor, kabızlık, mide şişkinliği, reflü semptomlarını hafifletiyor.
İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağırsak florasını güçlendiriyor. Ülser, kolit riskini en aza indirgiyor.
- Yaşlanmayı önlüyor
Hücrelerimizi yaşlandıran ve öldüren, vücudumuzda toksik madde birikimine yol açan serbest radikallerle savaşan patlamış ve haşlanmış mısır; erken yaşlanma belirtilerini de azaltıyor.
Kolajen üretimini destekleyerek, yeni, genç ve sağlıklı hücre üretimini uyarıyor. Bu yönüyle cilt ve saç sağlığımıza da ciddi anlamda katkıda bulunuyor.
Bilişsel sağlığımızı yani beyin sağlığımızı da serbest radikallerden koruyarak, Alzhemeir, Parkinson, hafıza kaybı ve depresyon gibi ruh sağlığımızın bozulduğuna işaret eden hastalıklara yakalanmamızı önlüyor.
- Kansızlığı önlüyor
B12 ve folik asit içeren patlamış ve haşlanmış mısır; kansızlığı önleyerek, yeni kan hücrelerinin üretimini teşvik ediyor.
Sinir ve beyin sistemi sağlığına da katkıda bulunarak, kendinizi daha enerjik ve zinde hissetmenize olanak tanıyor.
- Göz sağlığına iyi geliyor
Beta karoten üretimini destekleyen patlamış ve haşlanmış mısır; içerisindeki A vitamini sayesinde göz sağlığımıza iyi geliyor.
Daha keskin ve net bir görüş elde etmemize olanak tanımanın yanı sıra miyopi, hipermetropi gibi göz sorunlarına karşı bizleri koruyor.
- Hemoroidi tedavi ediyor
Kabızlığın ilerlemesi anlamına gelen basur tedavisinde etkili olarak, basurun iyileşmesine aracılık ediyor.
Bu yüzden kabızlık ve basur şikayeti bulunan hastalara belirli aralıklarla aşırıya kaçmamak şartıyla patlamış ya da haşlanmış mısır tüketmeleri uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.
- Kas ve kemik gelişimini destekliyor
Çinko, manganez, magnezyum, demir, bakır, selenyum ve fosfor açısından zengin bir kaynak olarak, kemik ve kas gelişimini destekliyor. Bu yüzden çocukların ve gençlerin de beslenme programlarında periyodik olarak mısıra yer vermeleri gerekiyor.
Mısır, aynı zamanda sınırlı sayıda besinde yer alan selenyum açısından da ideal bir kaynak olarak ön plana çıkıyor.
Mısırın tüm çeşitlerinde bolca bulunan magnezyum ve selenyum; kemiklerin mineral yoğunluğunu ciddi oranda arttırıyor.
Patlamış Mısır Zararları:
Patlamış mısır kilo yapar mı? sorusu kadar patlamış mısırın zararları da özellikle kadınlar tarafından en çok merak edilen sorular arasında bulunuyor.
Aşırı tüketilmediğinde haşlanmış mısırın herhangi bir zararının olmadığını ifade edebiliriz. Lakin aşırı tüketime bağlı olarak birtakım yan etkilerle karşılaşabilmeniz mümkün.
Patlamış ve haşlanmış mısırın aşırı tüketiminin neden olabileceği yan etkileri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Aşırı tüketim, şişkinlik ve gaza neden olabiliyor.
- Lifli bir yapısı olduğundan fazla tüketim, ishalle sonuçlanabiliyor.
- Aşırı tüketim, mide yanması, hazımsızlık gibi şikayetleri arttırabiliyor.
- Şeker hastalarının tüketim esnasında fazlaya kaçmamaları gerekiyor.
Bu yazımızda kısaca patlamış mısır kilo yapar mı? Patlamış ve haşlanmış mısırın faydaları nelerdir? sorularını yanıtlamaya çalıştık.
Sağlık ve afiyetle…