Su Çiçeği Nasıl Geçer?

    14.06.2019
    1.139
    Su Çiçeği Nasıl Geçer?

    Su Çiçeği Nasıl Geçer? Genelde çocukluk çağı hastalığı olarak bildiğimiz ancak yetişkinlerde de görülebilen suçiçeği hastalığı, farklı semptomlarla kendini gösterir. Bu semptomların kontrol altına alınması için farklı ilaçlara başvurulmaktadır. Hastalığı tedavi eden ve direkt olarak iyileşmeyi sağlayacak bir ilaç henüz yoktur. Çünkü hastalığa neden olan virüse direkt etki eden bir ilaç maddesi yoktur. Ancak suçiçeği tedavisinde kullanılan ilaçlar sayesinde şikayetler en aza indirilmekte ve kişi gündelik yaşamında çok daha rahat etmektedir. Siz de su çiçeğinin semptomlarını ve bu semptomları kontrol altına almak için hangi ilaçları kullanabileceğinizi bizimle öğrenebilirsiniz.

    Su Çiçeği Nedir?

    Çiçek hastalığı olarak da halk arasında duyabileceğiniz suçiçeği hastalığı, ilgili bağışıklığın kazanılması için aşıyla önlenebilen bir hastalıktır. Virüs kaynaklı olan bu hastalık riskli ya da tehlikeli bir hastalık değildir. Ancak bulaşıcı olup bu hastalığın virüsünü taşıyanlarda ilerleyen yaşlarda üzüntü ve stres etkisiyle zona hastalığı görülebilir. Zona, su çiçeği aşısı olmayan biri, suçiçeği geçirdikten sonra vücudun taşıdığı virüsün sinir uçlarında iltihaplanmaya yol açtığı bir deri hastalığıdır ve ağrılara yol açmaktadır. Bu nedenle suçiçeği tedavisi kadar, bu hastalığın aşıyla önceden önlenmesi de önem arz eder. Çocukları bebeklik çağında aşılatarak virüsten korunmalarını sağlamak gerekmektedir.

    Su Çiçeği Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

    Su çiçeği çıkaran çocuğa ne yapılır sorusu aileler için önem teşkil edebilir. Ancak direkt ilacı olmayan bu hastalığın neden olduğu şikayetleri kontrol altına almak için farklı ilaçların kullanımı söz konusudur. Özellikle küçük yaşlarda bu hastalığa yakalananların huzurlu olabilmesi için ilaçlarla semptomların kontrol edilmesi önem kazanır.

    Peki şikayetler nasıl kontrol altına alır ve su çiçeği nasıl geçer?

    Ateş Düşürücü İlaçlar

    Başta ilk üç gün olmak üzere, suçiçeği hastalığının en belirgin semptomlarından biri ateşlenme olmaktadır. Yükselen ateşin 38 dereceyi bulması ya da üstüne çıkması ateş düşürücü ilaç alımını gerekli kılmaktadır. Su çiçeği çıkaran çocuğa ne yapılır sorusunun en öncelikli yanıtlarından biri ateşin düşürülmesi kuralı olmakta, hastalığa yakalanan çocuğa sıklıkla ılık duş aldırılarak ateşi kontrol altında tutulmalıdır.

    Parasetemol özelliği gösteren ateşi düşüren ve ağrıları azaltan ilaçlar kullanılmasında genellikle bir sakınca görülmez. Gün içinde çocuğun sıcaklığı ve terlemesi sıklıkla kontrol edilip gerek görüldüğü zamanlarda çocuğun yaşına uygun ilaçlar kullanılabilir. Ateşin fazla yükselmesi daha farklı sorunlara yol açabileceğinden su çiçeğine dair en çok dikkat edilmesi gereken semptom bu olmaktadır.

    Anti Histaminik Şuruplar

    Su çiçeği hastalığına adını veren ve deride beliren su dolu kabarcıklar, hastalık boyunca oldukça fazla kaşınır. Kaşıntı için en etkili çözüm ise tahmin edilebileceği üzere alerji ilaçlarıdır. Zyrtec gibi kaşıntıya yönelik şuruplar sayesinde kaşıntıya neden olan su dolu kabarıklıkların yarattığı rahatsızlık büyük ölçüde önlenebilmektedir. Bu sayede kişiler için gün içerisinde zaman çok daha konforlu geçmektedir.

    Kaşıntı Merhemleri

    Kaşıntı için ilaçlar ya da şuruplar gibi bir diğer etkili yöntem ise pomad türündeki ürünler olmaktadır. Bepanthol Sendiderm, Stilex, Travazol krem, Pruzon, Ketoral krem ve Fenistil gibi kaşıntıları giderme özelliği olan kremler, direkt olarak sulu kabartıların üzerine uygulanabilecek kadar güvenli ürünlerdir. Kaşıntı şikayetinin giderilmesi için bu ürünlerin hızlı etki etmesi oldukça büyük bir faydadır.

    Özellikle yaşı küçük çocuklarda su çiçeği kremi olarak kaşıntı giderici merhem gruplarından faydalanmak büyük kolaylık sağlar. Çocuklar yetişkinler kadar bilinçli olmadığından ve çocukları her daim kontrol etmek pek mümkün olmadığından kaşınmalarının önüne geçilemeyebilir. Sürekli kaşınan bu sulu kabartıları kaşımaksa ilerleyen zamanlarda ciltte yara izlerinin kalmasına yol açabilir. Cilt estetiğinin korunması için çocuklarda kaşıntıyı önlemek ve bunun için topikal merhemlerden destek almak mantıklı olacaktır.

    Uyuşturucu Etkili Kremler

    Anestol krem ya da Emla krem gibi örneklendirebileceğimiz kremlerin cildi lokal olarak uyuşturma etkisi, ciltteki rahatsızlığın giderilmesi için birebirdir. İlacın etkilerinin sınırlı kaldığı şiddetli kaşıntı bölgelerinde bu kremlerden faydalanılabilir.

    Hafif Düzeyde Sakinleştiriciler

    Su çiçeğinin bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı, bu hastalıktan muzdarip olan çocuklar genelde evde vakit geçirmek zorunda kalırlar. Ancak sosyal ortamlardan uzak kalan çocuklar için kaşıntı, ateş gibi diğer rahatsız edici semptomlar da eklendiği takdirde fiziksel şikayetler gibi duygu durumla ve psikolojiyle ilgili şikayetler de gündeme gelecektir. Su çiçeği kaç günde geçer sorusunun kesin bir yanıtı yoktur ve bu süreç sona erene kadar huzursuz olan çocuğun daha sakin kalması için hafif etkili sakinleştirici bitki çaylarına başvurulabilir.

    Su Çiçeği için Doğal Yağlar

    Cildi rahatlatma ve yatıştırma etkisi bulunan bazı doğal yağlar, su çiçeğinin neden olduğu rahatsızlıklar için de faydalı olabilir. Su çiçeği için doğal çözüm arayanlar kantaron yağı, aloe vera jeli gibi bitkisel ürünleri deneyebilir ve cildindeki kaşınma gibi sorunlarda hafifleme sağlayabilir.

    Cildinizi rahatlatan bu yağların yanı sıra doktorun yönlendirdiği ilaçların kullanımına devam edilmeli, cildin temiz olduğu ve daha hafif şikayetlerde bitkisel yöntemlere başvurulması önerilmektedir. Su çiçeği için doğal tedavi yöntemleri her ne kadar güvenilir olsa da kimyasal destekli ilaçlar kadar etkili olamayabilmektedir.

    Kronik hastalıkları nedeniyle kortikosteroid içeren ilaçlar kullanan, aspirin ya da kemoterapi alan çocuklar haricinde, herhangi bir çocukta su çiçeği için özel bir ilaca başvurulmasına gerek duyulmaz. Bahsedilen basit ilaçlar ile şikayetler dindirilmekte ve birkaç hafta içerisinde şikayetler tamamen ortadan kalkmaktadır.

    Su çiçeği tedavisi için çocuklara verilecek olan ilaçların yaşına, boyuna ve kilosuna uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde kendiliğinden geçecek olan bu basit hastalık yüzünden çocuklara erken yaşta gereksiz şekilde ilaç yüklenmiş olacaktır. Bu konuda doktorunuzun yönlendirmesine uymanız gerekmekte, şikayetlerin belirmesi halinde başvuracağınız doktor sizlere uygun dozda ilaç kullanımı konusundaki gerekli bilgiyi vermektedir.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.