Sumak Nedir? Nasıl Tüketilir? Neye İyi Gelir?

    12.10.2020
    3.346
    Sumak Nedir? Nasıl Tüketilir? Neye İyi Gelir?

    Makalede Neler Var

    Sumak Nedir? Nasıl Tüketilir? Neye İyi Gelir? Hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı izlemek çoğu zaman yeterli. Ancak sağlıklı ve dengeli bir beslenme içerisinde bir tanem nerede faydalı yağlardan antioksidanlara kadar tüm zengin içeriklerin yer alması gerekmekte. Ülkemizde hemen her şifalı bitki türü yetişmekte olup beslenmeniz içerisinde bunlara daha çok yer vermek, herhangi bir hastalıkla karşılaşmamak için son derece önemli. Bu bitkilerden biri olan ve özellikle Doğu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla her yemekte kullanılan sumak sizler için tüm faydalarıyla hem yazımıza hem mutfaklara konuk oluyor.

    Sumak Nedir?

    Kendisi ile aynı adı taşıyan bir ağacın tohum şeklindeki meyvelerinden elde edilen bu baharat, kırmızı renkte kürelerden oluşan taneciklere sahip olup ekşi bir  tat veriyor. Çalı şeklindeki bu bitkinin tohumları uygun yöntemlerle toplanıp kurtulduktan sonra genellikle toz haline getirmeden önce tuz ile harmanlanıyor ve kullanıma hazır bir baharat olarak piyasada karşımıza çıkıyor. Ülkemizde özellikle Doğu illeri başta olmak üzere pek çok farklı kültürün mutfağında ekşiliği arttırmak için kullanılan bu baharat, bazı evlerde taneleri suda bekletilerek sulu yemekler içerisine de katılabiliyor. Keskin kokuları azaltma etkisi bulunduğu için soğan içeren meze ve salatalar da da sıklıkla karşımıza çıkan sumağın, kendine özgü eşsiz bir aroması ve oldukça orijinal bir kokusunun bulunması hemen herkes tarafından sevilmesini sağlıyor. 

    Sumağın Faydaları Nelerdir?

    Aynı anda hem antiinflamatuar hem antioksidan etkiler gösterdiği için yalnızca tadıyla değil sumağın faydaları ile de mutfağımızda yer alması oldukça önemli diyebiliriz. Önceleri yalnızca Doğu illerinde ve ülkelerinde tanınırken yararlarının bilimsel açıdan da kanıtlanması üzerine batı kültüründe de yer etmeye başlayan bu baharatın doğal bir şifa kaynağı olduğunu fark etmemek mümkün değil.

    Her ne kadar saymakla bitmeyecek olsa da vitamin ve mineral deposu sumağın yararları kısaca şu şekilde:

    • Antioksidan özelliği ile yüzyıllardır yaygın şekilde kullanılan bu baharatın vücutta dolaşan serbest radikalleri minimuma indirgerken stres düzeyini ise minimuma çektiği bilinmektedir.
    • Hücrelerde yol açtığı olumlu oksidatif etkiler sayesinde kanser öncülü hücreleri önleyebilir, özellikle kalp damar ile ilgili kronik rahatsızlıkları yakalanma riskini minimuma çeker.
    • Antiinflamatuar özelliğe sahip olduğu için grip, nezle gibi mevsimsel enfeksiyon hastalıklar ile savaşır, yükselen ateşin düşmesine yardımcı olur.
    • İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan sumağın faydaları özellikle hastalıklardan korumak üzerine olsa da gelişmiş olan hastalıkların ağrı gibi belirtilerini de azaltır.
    • Ortaya konan bazı bilimsel çalışmalara göre düzenli olarak sumak tüketimi ile kişinin diyabet yani şeker hastalığı gibi kronik hastalıklarda kan şekerini düzenlemesi mümkün olmaktadır.
    • Bir diğer kronik rahatsızlık olan yüksek kolesterole karşı tedavi edici ve dengeleyici etkileri bulunmaktadır.
    • Bakteri ve mantarlarla savaş halinde olduğu için enfeksiyonlara karşı da tedavi edicidir, özellikle solunum yolu ve boğaz enfeksiyonlarında sumağın yararları ortaya çıkmakta boğaz ağrısı, öksürük gibi semptomlar ortadan kalkmaktadır.
    • İdrar söktürücü etkiye sahip olduğu için idrar yolu enfeksiyonlarının gelişmesine önlerken yüksek tansiyon rahatsızlığının da kontrol altına alınmasına yardımcı olur, ayrıca toksik etkili maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
    • Sumak tüketmenin sağlığa faydaları arasında elbette kalp ve damar sağlığına ilişkin maddeler de bulunmaktadır. Öyle ki trigliserit ve yüksek kolesterol ile ilişkili arter rahatsızlıklarına karşı korurken pek çok kardiyovasküler hastalıkta da rahatlama sağlar.
    • Sumağın kadın sağlığına faydaları ise özellikle ağrılı adet gören kadınlar için geçerli olmakta yemeklerle birlikte tüketilen sumağa ek olarak sumak çayı içmek regl dönemi için son derece rahatlatıcı olmaktadır.

    Sumak Nasıl Tüketilir?

    Ülkemizde oldukça yaygın şekilde kullanılan bir baharat olan sumağın, genellikle salatalar veya dolma gibi ekşiye yer verilen yemeklerde olmazsa olmaz olarak anıldığını görmekteyiz. Bahsetmiş olduğumuz faydaları nedeniyle sumağı daha çok tüketmek isteyenlerin ise bitkisel tedavi olarak sumak çayının faydaları ile tanışması önerilmekte, bunun için yalnızca baharatı sıcak suyla demlemek yeterli olmaktadır.

    Piyaz gibi geleneksel yemekler içerisinde standart şekilde kullanılan bu baharatı beslenme programında daha çok görmek isteyenler, yoğurt ile karıştırarak da tüketim sağlayabilir. Ancak her bitkisel ürün için geçerli olduğu üzere kişinin herhangi bir hassasiyetinin olmadığından emin olması ve sumağın zararları ile karşılaşmamak adına kullandığı ilaçların baharatlarla tepkimeye girip girmediğinden emin olması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.