Sivilce nasıl geçer? Sivilce neden olur?
Makalede Neler Var
Sivilce nasıl geçer? Sivilce neden olur? Sivilce ve akne başta cildi yağlı tipte olanları en büyük cilt sorunlarından biri. Ancak her yaştan ve her cinsiyetten insanı etkisi altına alabilen bu sorunu, pek çoğumuz cildimiz yağlı olmasa dahi yaşayabiliyoruz. Peki sivilce neden çıkar? Yaptığımız hangi hatalar cildimizin bozulmasına neden oluyor? Bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası yazımızda sizleri bekliyor.
Günümüz insanlarının en sık yaşadığı cilt sorunu olan sivilceler ve akneler kişileri bazen aklına oldukça takılsa da bazen de geçeceği düşüncesiyle tedavi edilmeyen ve yayılan bir sorun halini alabiliyor. Ancak tedavi edilmeyen sivilce ve akneler ciddi tablolara ya da geçmeyen izlere yol açabiliyor. Bu nedenle siz de bir an önce sivilce nedenleri hakkında gerekli bilgilere edinerek harekete geçebilirsiniz.
Sivilce(Akne) Neden Olur?
Yüzümüzde beliren davetsiz misafirler akne ve sivilceler, hiçbirimizin hoşuna gitmiyor elbette. Ancak bu sorun en belirgin şekilde ergenlik döneminde bizleri etkiliyor. Depresyon gibi psikoloji temelli hastalıklara zemin hazırlayabilen bu estetik kaygı, tam tersi psikolojinin bozulmuş olmasından da ileri gelebiliyor.
Sivilce neden çıkar nasıl önlenir gibi soruların yanıtına geçmeden önce farklı oluşumları sivilceden ayırmak gerekiyor. Bazı sivilce benzeri yapılar daha büyük sorunları işaret edebileceğinden sivilcenin tanısının konması adına bir uzmana danışmak gerekiyor. Ancak genelde yüz, sırt, omuz ve göğüslerde çıktığını gördüğümüz bu yapılar, gençlerin neredeyse %90’ını etkileyecek kadar da yaygın. Elbette diğer akne nedenleri hakkında konuşmak gerekirse liste çok daha uzuyor, sigara kullanımı, stresli yaşam, yanlış kozmetik ürünler gibi pek çok madde daha yerini alıyor. O zaman gelin birlikte bu nedenleri tek tek keşfedelim.
Ergenlik Dönemi
Bahsetmiş olduğumuz üzere hangi bölgede neden sivilce çıkar sorusunun en belirgin yanıtı aslında ergenlik dönemi ve bu dönemde hormonal değişimlerden etkilenen vücudumuz. Bu döneme girilmesiyle birlikte gençlerde ciddi bir hormon dalgalanması yaşanıyor ve bu hormonlardan en çok derinin yağ oranı etkileniyor. Yağ bezlerinin aktif çalışması, cilt gözeneklerinde birikime ve tıkanmaya yol açarken bir yandan temizlenmeyen ciltte bakteri gibi canlıların ve kirin de birikmesi söz konusu oluyor. Tüm bu etmenler birleştiğinde ortaya sivilce gibi bir sorun çıkması kaçınılmaz oluyor.
Yanlış Kozmetik Ürünler
Cilt tipine uygun kozmetik ürün seçmemek ya da kozmetik konusunda güvenilmez, içeriği bilinmeyen markaları tercih etmek, yapılan en büyük hatalardan biri. Kişiler makyaj yapmayı en aza indirerek cilt sağlığı için kendisine bir iyilik yapabilir. Ancak makyaj ve güzellik ürünlerinin kullanımına devam etme isteyenlerin mutlaka onaylanmış, önerilen ve güvenilen ürünleri tercih etmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.
Seçilen ürünlerin yalnızca yüz için değil, tüm vücut için etkilerine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin saç spreyleri ne kadar sakınsak da belli bir miktar yüze de temas edebiliyor ve akne nedenleri arasında yer alabiliyor.
Stresli Yaşam Koşulları
Kişilerin sivilcelerinin artmasında stresli olması büyük bir rol oynar. Ancak fark edilmeyen bir diğer durum da pek çok kişinin stres anında sivilcelerini kaşımaya, yolmaya meyilli olduğudur. Özellikle oynanan sivilcelerin izi kalmakta ve bu izlerin tedavisi sivilceden daha zor olmaktadır. Bu sebepler düşünüldüğünde akne ve sivilce tedavisi alanların aynı zamanda psikolojik destek alması da uygun görülebilir.
İlaç Kullanımı
Akneler her zaman tek başına tedavi edilmesi gereken bir sorun değil, bazen de tedavilerin yan etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Vitamin içerikli haplar, kortizon tedavisi, sporcular tarafından kullanılan steroid içerikli ilaçlar, var olan akne sorununu artırabiliyor ya da akne oluşumunu tetikleyebiliyor. Geçmeyen sivilce sebepleri arasında yer alabilen bu ilaçlardan, dermatolojik destek alanların mutlaka doktorlarına bahsetmeleri gerekiyor.
Yanlış Beslenme
Karbonhidrat ağırlıklı beslenme, direkt olarak cildin yağlanma miktarını etkilemekte ve özellikle fast food tarzı besinleri sık tüketenlerde sivilce sorunu gözlemlenmektedir. Abur cubur benzeri gıdalar ya da fazla yağlı yiyecekler, sivilce oluşumunu en çok tetikleyen nedenlerden biri.
Cilt Tipi
Cildinizin yapısı ve taşıdığınız genetik özellikler sivilceler üzerinde en çok rol oynayan nedenlerden. Yağlı cilt türü, gözeneklerin geniş olması ailenizden gelen özellikler olup sivilcelerin oluşumunda sizden bağımsız en önemli etken halini alabilir. Bu durum özellikle erişkinlikte ve geç dönemde sivilce sorunu yaşayanları etkilemektedir. Erkeklerde sivilce neden çıkar sorusunun yanıtı, genellikle cilt tipinde gizli olmaktadır.
Zararlı Alışkanlıklar
Bilime göre ergenlik döneminde yalnızca hormonlar, psikoloji gibi faktörler değil, sigara kullanımı da sivilceleri tetikleyen faktörler arasında yerini almaya başlıyor. Bu yaşlarda yaygın şekilde başlayan sigara kullanımı, cildin oksijenlenmesini azaltıyor, hücrelerin zarar görmesine, hasar gören hücrelerde iltihaplanmalara ve sivilcelere neden oluyor.
İltihaplı sivilce neden çıkar sorusu hemen her yaştan kişinin ilgi alanına girebilir ve bu sorunun yanıtını bulmak için yaşam alışkanlıklarını, özellikle zararlı alışkanlıkları gözden geçirmeniz gerekebilir.
Mesleki Sorunlar
Kişilerin yaptığı işler esnasında kire ya da kimyasal maruz kalması da cildinin bozulmasına neden olabiliyor. Akne oluşmasının nedenleri arasında kimyasala maruz kalmak pek yaygın olarak görülmese de petrol, mineral yağ, klor, kömür gibi maddelerin içerisinde çalışanlar için bu sorun oldukça can sıkıcı olabiliyor.
Yeni Doğanda Sivilce Neden Olur?
İlginç ve nadir bir durum olmakla birlikte, bu faktörlerin hepsinden bağımsız olan yeni doğan bebeklerde de sivilce ve akne oluşumu görülebiliyor. Bunun nedeni tam olarak kesinleşmemiş olsa da anneden geçen birtakım yanlış ve zararlı besinlerin etkisi ya da çocuktaki genetik ancak önem arz etmeyen bir sorunun neticesi olabileceği düşünülüyor.
Siz de öğrenmiş olduğunuz bu sivilce nedenleri doğrultusunda hala cildinizin tedaviye ihtiyacı olduğunu düşünüyor ya da önlem almak istiyorsanız, doktorunuzla iletişime geçebilir ve kapsamlı bir uzman değerlendirmesinden sonra kendiniz için en doğru tedaviyi bulabilirsiniz.